Japonský akciový index Nikkei prvně za pět let nad 16 tisíci bodů

26.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 26. prosince (ČTK) - Japonský index Nikkei dnes stoupl o 1,04 procenta na 16.107,67 bodu. Nad 16.000 bodů se Nikkei dostal v závěru dne poprvé za pět let. Index zahrnuje přední tituly tokijské burzy, proti pátku stoupl o 166,30 bodu.

V růstu indexu pomohly příznivé vyhlídky maloobchodního sektoru díky ohlášené akvizici. Společnost Seven & I Holdings Co. Ltd. oznámila, že koupí řetězec obchodních domů Millennium Retailing Inc. Nahoru šly i akcie společností, jejichž výsledky závisí na domácí poptávce.

Seven & I, maloobchodní prodejce s nejvyšší tržní hodnotou v Asii, koupí Millennium Retailing za 1,7 miliardy dolarů. Vznikne tak pátá největší maloobchodní skupina na světě. Akciový trh přijal zprávu o akvizici kladně, uvedl šéf akciových transakcí ze společnosti Mitsubishi UFJ Securities.

"Spekuluje se tu, že odvětví čekají další velké majetkové přesuny a akcie maloobchodních firem tak přitáhly zájem kupujících," řekl manažer. Šéf akciových obchodů z Nikko Cordial Securities dodal, že vývoj svědčí o silných kapitálových výdajích.

Proti pátečnímu newyorskému závěru dolar v Tokiu vzrostl o 0,2 procenta na 116,50 JPY. V pátek přitom dolar klesl téměř o půl jenu kvůli nepříznivé zprávě z amerického trhu s domy. Kurz eura dnes v Tokiu mírně klesl na 1,1850 USD z pátečních 1,1865 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK