V Japonsku vznikne pátý největší maloobchod na světě

26.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 26. prosince (ČTK) - V Japonsku vznikne pátý největší maloobchod na světě. Společnost Seven & I Holdings Co. oznámila, že koupí síť obchodních domů Millennium Retailing Inc. za 1,7 miliardy dolarů. Seven & I již má nejvyšší tržní hodnotu mezi asijskými maloobchody.

Nový podnik bude mít v Asii nejvyšší i tržby a překoná tak nynější asijskou jedničku Aeon Co. Ltd. Seven & I se se svou sítí prodejen chce stát konkurenceschopná i ve světovém měřítku. Podnik nedávno koupil americkou 7-Eleven Inc. Nová Seven & I bude mít tržby kolem 4,5 bilionu jenů, tedy 38,8 miliardy dolarů.

Japonský ekonomický deník Nihon Keizai dnes napsal, že Seven & I nechá po převzetí Millennium za sebou i britské Tesco Plc. Millennium je mateřská firma japonských obchodních domů Seibu a Sogo. Podobně jako Seven & I se o posílení pozice na japonském trhu snaží i zahraniční společnosti.

Konkurence v japonském maloobchodu zesílila minulý měsíc, kdy největší světový maloobchod Wal-Mart Stores Inc. převzal kontrolní podíl ve společnosti Seiyu Ltd. Ta má čtvrtou největší japonskou síť supermarketů.

Seven & I upřesnila, že v lednu koupí 65,45 procenta Millennium za 131,1 miliardy jenů, tedy 1,13 miliardy dolarů. Prodejcem podílu je Nomura Principal Finance ze skupiny Nomura Holdings Inc. Zbývající podíl Millennium chce Seven & I převzít do června.

Pro Nomuru představuje prodej Millennium nejvyšší zisk z investice. Nomura koupila Millennium za 50 miliard jenů a z prodeje bude mít zisk 81,1 miliardy jenů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK