Letošní rok byl veleúspěšný pro akcie Unipetrolu a ČEZ

26.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 26. prosince (ČTK) - Akcionáři petrochemické společnosti Unipetrol a elektrárenské firmy ČEZ si letos mohou radostí mnout ruce. Výsledkem strhujícího obchodování bylo zhodnocení cenných papírů Unipetrolu o 137 procent a ČEZ o 113 procent, což bylo s velkou převahou nejvíce na elitním trhu pražské burzy SPAD. ČTK převzala údaje z burzovních statistik.

Počáteční stotisícová investice do akcií Unipetrolu se tak během letoška bez započtení poplatků rozmnožila na 237.000 korun, u ČEZ pak na 213.000 korun. Pokud někdo věřil v růst jmenovaných akcií již dříve, jeho výnos dosahuje astronomických výšin. ČEZ stál totiž před třemi lety jen asi 93 korun a nyní kolem 725 korun, což představuje takřka osminásobek. V případě Unipetrolu je to bezmála sedminásobek.

Akcie Unipetrolu a ČEZ tak nejvíce vytěžily ze vstupu Česka do Evropské unie, který přinesl příliv zahraničních investic na burzu, a také ze situace na komoditních trzích, na nichž prudce zdražila ropa a ropné produkty a zvyšují se ceny energií.

Pozoruhodné výkony předvedly také oba letošní zahraniční přírůstky burzy. Lucemburská realitní firma Orco Property Group i americká mediální skupina Central European Media Enterprises si připsaly zhruba dvoutřetinový růst a předčily tak mnohem zavedenější tuzemské podniky jako Český Telecom či Zentiva.

V nejhorší formě se naopak prezentovaly Komerční banka s tabákovým producentem Philip Morris, jejichž roční výkonnosti s obtížemi pokryly inflaci.

Celý trh podle indexu PX-D v roce 2005 vyrostl o 45 procent, což bylo jedno z nejvyšších posílení v historii. Podobně na tom byly i okolní trhy v Maďarsku či Polsku. I pro příští rok zůstávají analytici optimisty, tak výrazná tempa růstu jako letos či loni už ovšem neočekávají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK