Čína vyrobí vakcínu ptačí chřipky pro zvířata

26.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PEKING 26. prosince (ČTK) - Čína vyrobí miliardu dávek nové vakcíny ptačí chřipky pro zvířata, aby své chovy drůbeže mohla očkovat rychleji a levněji. Napsal to čínský státní deník China Paper.

Vakcína bude mít formu injekcí, očních kapek a nazálního spreje. Vakcínu bude možné aplikovat ptákům také v pitné vodě. List napsal, že vláda zajistí miliardu dávek vakcíny do konce měsíce, aby se distribuce mohla rozeběhnout počátkem příštího roku.

V Číně propukla nákaza nebezpečného ptačí chřipky H5N1 na 26 místech. Na člověka se nemoc v Číně od 19. října přenesla v šesti případech, v souvislosti s nákazou se potvrdila dvě úmrtí. Čínská vláda dala vybít miliony ptáků a miliardy jich dala vakcinovat, aby se nákaza nešířila dál.

Čínské ministerstvo zemědělství na internetu uvedlo, že vědci pracovali na vakcíně čtyři roky. Podle zprávy ministerstva jde o první živou vakcínu proti ptačí chřipce na světě. Výroba živé vakcíny je pětkrát levnější než produkce vakcíny inaktivované, dodává zpráva ministerstva bez dalších podrobností.

Regionální ředitel Světové zdravotnické organizace pro Asii Šigeru Omi navštívil Peking minulý týden a varoval, že čínská vakcína není "nic zázračného". Účinnost vakcíny je podle něj 70 až 80 procent, napsala agentura AP.

Vir ptačí chřipky H5N1 v Asii od roku 2003 zabil podle agentury Reuters 73 lidí. Nákaza vždy byla od drůbeže, zatím nikdy se virus nepřenesl z jednoho člověka na druhého.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK