LN: Stavební spořitelny půjčily o 12 miliard Kč víc než loni

27.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. prosince (ČTK) - Stavební spořitelny letos půjčily svým klientům historicky nejvyšší objem peněz. Od ledna do konce listopadu poskytly úvěry za 53,9 miliardy korun, což je téměř třicetiprocentní meziroční nárůst. Proti stejnému období loňského roku je to o zhruba 12 miliard korun víc. Píšou to Lidové noviny.

Podle analytiků je nárůst objemu těchto úvěrů důsledkem pokračujícího zájmu o pořízení vlastního bydlení. Proti loňsku si podle údajů LN nejvíc polepšila Stavební spořitelna České spořitelny, která poskytla zhruba 369.000 úvěrů v celkovém objemu 21 miliard korun. O rok dřív to bylo 335.000 úvěrů za 14 miliard korun.

O víc než půl miliardy korun půjčila Raiffeisen stavební spořitelna. Pouze Hypo stavební spořitelně klesl objem úvěrů ze stavebního spoření o zhruba 25 milionů korun.

Objem úvěrů sice zaznamenal silný nárůst, jejich celkový počet však klesl. Ze statistik stavebních spořitelen podle deníku vyplývá, že úvěr si bere jen každý třetí klient a ostatní pouze spoří. "To je důkazem, že většina stále bere stavební spoření jako jeden z nejvýnosnějších produktů," komentoval to ekonom Patria Finance David Marek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK