Japonské akcie v úterý oslabily, jen klesl

27.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 27. prosince (ČTK) - Japonské akcie v úterý po ztrátách Softbank a dalších firem oblíbených mezi individuálními investory oslabily. Za jejich ztrátami stály obavy, že tyto firmy utrpí omezením obchodů pro drobné investory, které burza plánuje. V závěru obchodování index Nikkei ztratil 138,27 bodu, tedy 0,86 procenta, a uzavřel na 15.969,40 bodu. Japonská měna vůči hlavním měnám oslabila.

Dnešní statistické údaje ukázaly, že spotřebitelské ceny v Japonsku se poprvé za dva roky zvýšily. Zpráva podpořila naději, že dlouho trvající deflace by mohla být konečně zažehnána. Čísla však byla v souladu s odhady analytiků a burzu tak výrazně nepodpořila, protože většina majetkových titulů a dalších společností již v uplynulých seancích v očekávání ukončení deflace stoupla, dodávají analytici.

Japonský jen dnes vůči dolaru a euru oslaboval. Důvodem je nižší výnosnost japonského jmění, protože hlavní úroková sazba v Japonsku je téměř na nule. Investoři tak ignorovali i většinu pozitivních ekonomických údajů z poslední doby, včetně dnešní zprávy o prvním růstu spotřebitelských cen za dva roky. Pokles cen byl hlavním důvodem, proč japonská centrální banka nezvyšovala sazby. Obchodníci upozorňují, že ztráty jenu podpořil i nízký objem obchodování, protože finanční trhy v Evropě a USA byly v pondělí uzavřeny.

V závěru obchodování jen vůči dolaru klesl na 117,10 JPY z pondělních asijských 116,45 JPY. K euru oslabil na 138,70 z předchozích 138,00 JPY. Euro vůči dolaru zůstalo téměř beze změny na 1,1850 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK