Aktuálně: Automobilce Škoda hrozí od ÚOHS vysoká pokuta

27.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. prosince (ČTK) - Jedné z největších tuzemských firem, automobilce Škoda Auto, hrozí pokuta 55 milionů korun za zneužití dominantního postavení. Uvádí to internetový server Aktuálně. Podle rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které zatím není pravomocné, společnost zneužila své dominantní postavení na trhu při poskytování slev při odběru automobilů.

Případ začal antimonopolní úřad podle serveru šetřit v březnu 2004 na základě stížnosti sdružení zastupujícího leasingové společnosti. Těm se nelíbilo, že automobilka firmám nabízejícím operativní leasing odmítá poskytovat slevy.

Úřad při řízení zjistil, že firma sjednává s různými odběrateli svých vozů rozdílné podmínky a odmítá stejné podmínky nabízet leasingovým společnostem, které tak podle antimonopolního úřadu nemohou uzavírat velkoodběratelské smlouvy a čerpat z nich výhody jako ostatní velkoodběratelé. Úřad proto firmě dal za zneužití dominantního postavení pokutu ve výši padesát pět milionů korun a nařídil jí změnit smlouvy.

Automobilka s tím, že by porušila zákon, nesouhlasí a proti udělení vysoké pokuty se odvolala. "Zatím jsem neobdrželi žádnou odpověď," cituje server Jaroslava Černého z tiskového odboru Škody Auto.

Zástupci úřadu také potvrdili, že se o rozkladu společnosti stále jedná. Teprve po projednání rozkladu bude jasné, zda bude pětapadesátimilionová pokuta - jedna z nejvyšších, kterou úřad udělil - platná, podotýká server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK