Pražská burza má letos za sebou rekordní objem obchodů s akciemi

27.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. prosince (ČTK) - Letošní více než bilionový roční objem obchodů s akciemi zajistil pražské burze renomé mezi investory. Tuzemský kapitálový trh tak má za sebou rok, o jehož úspěšnosti nelze pohybovat, ačkoli nepřinesl žádnou převratnou událost, podle níž by se nadlouho usadil v paměti jeho účastníků a veřejnosti. Vyplývá to z ankety mezi zástupci trhu.

"Myslím si, že rok 2005 byl takový, jaký bychom si asi měli přát," řekl prezident Asociace finančních zprostředkovatelů Tomáš Ježek. Pražská burza podle něho rostla "až neuvěřitelně dobře" a kolektivní investování si budovalo mezi drobnými investory pozici, jaká mu náleží, zejména s ohledem na soumrak průběžného způsobu financování penzí.

"Růst prostředků v otevřených podílových fondech a v penzijních fondech skýtá dobrou vyhlídku do budoucna," doplnil.

Podle generálního ředitele burzy Petra Koblice zajistil pražské burze obrovské renomé více než bilionový roční objem obchodů s akciemi, což se jí povedlo poprvé v historii. Řadu měsíců vedla i pořadí v celé střední Evropě. "Doufám, že všichni ti, kteří doposud stále pochybovali o roli a významu pražské burzy, v tomto ohledu již konečně prohlédli," poukázal Koblic.

Rekordní výsledky obchodování spolu s vysokým růstem cen akcií významně přispěly k tomu, že Český Telecom zůstal i po privatizaci na trhu. "Byli jsme svědky prvního neúspěšného odkupu akcií po vstupu strategického partnera na našem trhu, v což před dvanácti měsíci asi nikdo nevěřil," zdůraznil šéf burzy.

Vysokou aktivitu si pochvalovali i brokeři. Domácí trh se podle prezidenta České asociace obchodníků s cennými papíry Martina Kozumplíka definitivně zbavil nálepky málo likvidního a neprůhledného trhu. Nejvíce se o to přičinil ČEZ v souvislosti s úspěšnou východoevropskou expanzí a také několikanásobné zvýšení aktivity drobných domácích investorů.

Letošní rok byl pro předsedu prezidia Komise pro cenné papíry Pavla Hollmanna výjimečný rozhodnutím o sloučení dozorů nad finančními trhy, ke kterému má dojít od dubna příštího roku. Probíhala i postupná příprava a realizace legislativních změn v souladu s evropskými normami, což vede ke zvyšování důvěryhodnosti tuzemského kapitálového trhu.

Zhoršení systémových předpokladů nutných pro rozvoj kapitálového trhu naopak přinesl letošek podle člena prezidia KCP Petra Musílka. Zdůvodnil to oddalováním důchodové reformy s výraznou rolí kapitalizovaného pilíře, nevyužíváním průhledné metody privatizace státních podílů prostřednictvím burz či neočekávaným návrhem na zrušení nezávislé dozorové instituce pro kapitálový trh.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK