Koruna k euru mírně posílila na 28,94 Kč/EUR

27.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 27. prosince (ČTK) - Česká měna v úterý k euru za poklidného obchodování mírně posílila. Proti otevírací hodnotě zpevnila o dva haléře na 28,94 Kč/EUR. K dolaru se kurz kolem 17:00 pohyboval na 24,41 Kč/USD, což je proti ránu posílení o čtyři haléře. Řekl to analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Česká měna při mizivém objemu obchodů na trhu korigovala slabé páteční ztráty proti euru a americkému dolaru, uvedl odpoledne analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

"Koruna se v uplynulém roce zhodnotila téměř o pět procent k úrovni nad 29 korun za euro, což bylo více, než jsme odhadovali," řekl Brožka. Hlavní důvody lze podle něj spatřovat zejména v pozitivní náladě ve středoevropském regionu. V České republice se příznivě vyvíjel především zahraniční obchod.

Na konci příštího roku by se koruna k euru podle Brožky mohla pohybovat na úrovni 28,50 Kč/EUR. "Blížící se parlamentní volby v ČR mohou však způsobit oslabení k 29,50/Kč/EUR," řekl analytik s tím, že politický vývoj je pro korunu v příštím roce pravděpodobně hlavním rizikem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK