Americké akcie v úterý před polednem klesly s ropnými firmami

27.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 27. prosince (ČTK) - Akcie na newyorské Wall Street před polednem klesly, protože ceny ropy se snížily pod 58 dolarů za barel a vzaly s sebou i akcie ropných firem. V akciových indexech se ale projevilo i to, že strojírenský koncern Boeing podle ruského tisku získá významnou zakázku od Aeroflotu.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času oslabil o 0,4 procenta na 10.844,1 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SEČ snížil o 0,7 procenta na 2233,7 bodu.

Boeing v jednu chvíli vzrostl o procento na 72,18 dolaru. Podle zpráv z ruských ekonomických listů se Aeroflot chystá objednat si u Boeingu letadla za více než 2,5 miliardy dolarů.

Analytici maloobchodního trhu uvádějí, že většina velkých řetězců zřejmě naplní výsledkové předpovědi na prosinec. Klesly ale akcie internetových maloobchodů.

Klesající ceny energií jsou pro akciový trh zpravidla pozitivní zprávou. Dnes ale akciové indexy zatížil ropný sektor. Dolů šel například Exxon Mobil, a to o 2,2 procenta na 55,86 bodu. Cena americké ropy se snížila o 93 centů na 57,80 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK