ČOI začala prověřovat slevy v obchodech

28.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. prosince (ČTK) - Česká obchodní inspekce začala kontrolovat povánoční slevy a výprodeje v obchodech. Snaží se tak zamezit situaci z loňské zimy, kdy výprodeje hypermarketů provázel chaos a stížnosti zákazníků. "Kontroly už jsme začali provádět. Máme speciální akci, která se bude na povánoční slevy soustřeďovat," potvrdil Lidovým novinám Radek Miňovský z ČOI.

Podle Miňovského bude inspekce kontrolovat vše, co jí zákon umožňuje. "Budou to mimo jiné ceny výrobků, jejich bezpečnost nebo pravost," uvedl. Inspekce zatím nemůže kontrolovat, kolik kusů zboží mají jednotliví prodejci na skladech, protože jí chybí vhodný právní předpis. Počet výrobků tak bude podle Miňovského řešit konzultacemi s obchodníky.

Během loňských výprodejů se stalo, že prodejci oznámili až 90procentní slevy. Zlevnili však jen několik kusů zboží, které mnohdy zmizely dřív, než dorazily na pulty, protože si je koupili zaměstnanci obchodů.

Problém by měla definitivně vyřešit až novela zákona o reklamě, kterou před několika dny přes odmítnutí Senátu schválila sněmovna. Novela nyní čeká na podpis prezidenta. Řetězcům například ukládá, aby při plošné reklamě měly dostatek zboží na skladě, nebo aby uvedly množství zlevněného zboží v jednotlivých prodejnách. Musí také stanovit začátek a konec výprodejů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK