Eurotel letos zdvojnásobil počet uživatelů mobilního internetu

28.12.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 28. prosince (ČTK) - Společnost Eurotel letos zdvojnásobila počet uživatelů vysokorychlostního mobilního internetu v síti CDMA na 65.000 z loňských 30.000 zákazníků. Vyplývá to ze sdělení firmy v tiskové zprávě.

Tempo přibývání nových klientů se ale zpomalilo. Zatímco loni od srpnového spuštění služby do konce roku firma získala 30.000 klientů, letos to byla od srpna do Vánoc zhruba polovina.

Konkurenční rychlé mobilní připojení prostřednictvím sítě UMTS nabízí od letošního října další operátor T-Mobile. Počet uživatelů ale firma dosud neuvedla. Eurotel spustil UMTS v prosinci a výrazné zvýšení rychlosti dat plánuje na začátek příštího roku. Všichni tři mobilní operátoři pak nabízejí pomalejší připojení EDGE, které vychází z technologie GPRS.

Nejvíce uživatelů vysokorychlostního připojení si získala služba ADSL, která funguje na pevných telefonních linkách. ADSL mělo začátkem listopadu přes 240.000 uživatelů. Zhruba poloviční využití pak má kabelový internet.

Eurotel nabízí čtyři služby pro různé skupiny zákazníků, které kombinují využití technologií ADSL, CDMA, Wi-Fi či GPRS. Síť CDMA pokrývá čtyři pětiny populace prostřednictvím téměř 300 základnových stanic.

CDMA umožňuje připojení o rychlosti až jeden megabit/s, průměrná rychlost se pohybuje kolem 250 kbit/s. Eurotel službu provozuje na části frekvencí určených původně pro starší analogovou síť NMT s předčíslím 601.

Eurotel měl koncem září téměř 4,5 milionu zákazníků. Jediným vlastníkem firmy je Český Telecom.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK