Spotřeba plynu loni poklesla o 1,5 procenta na 9,55 miliardy m3

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. ledna (ČTK) - Spotřeba zemního plynu v České republice loni poklesla podle předběžných výsledků o 1,5 procenta na 9,55 miliardy metrů krychlových. Informoval o tom Milan Šmíd z Bilančního centra, které sleduje dodávky plynu v ČR. Absolutní spotřeba plynu v České republice poklesla druhý rok po sobě. V roce 2004 byla meziročně nižší o půl procenta.

"Tento výsledek odpovídá stabilizovanému trhu České republiky, spotřeba v ČR je dlouhodobě s nepatrnými výkyvy těsně pod deseti miliardami metrů krychlových ročně," uvedl pro ČTK generální sekretář České plynárenské unie Josef Kastl. Po přepočtení výsledků na dlouhodobý teplotní normál by byla podle něj spotřeba naopak meziročně zřejmě až o dvě procenta vyšší.

"V nejbližších letech lze v Česku očekávat podobný vývoj, tedy mírný, ale stabilní nárůst roční spotřeby zemního plynu ve výši jednoho až dvou procent ročně," doplnil Kastl. Zhruba obdobný vývoj předpokládají i další evropské státy.

Například prodej plynu Severočeské plynárenské dosáhl loni podle mluvčího společnosti Pavla Zajíce zhruba stejné úrovně jako předloni. "Očekáváme mírné snížení prodeje v letošním roce, vyšší ceny plynu samozřejmě vyvolávají úsporná opatření a mají vliv na snižování spotřeby," doplnil. V minulém roce plyn podražil několikrát, v říjnu zhruba o pětinu.

Podle údajů společnosti BP vzrostla předloni spotřeba plynu v evropských zemích zhruba o tři procenta. V roce 2025 by měla podle údajů evropského sdružení Eurogas spotřeba zemí bývalé EU- 15 stoupnout proti roku 2003 o 40 procent. S rostoucí spotřebou poroste i závislost zemí na dovozech energie, která se v minulých dnech projevila poté, co Rusko kvůli sporu o dodávky s Ukrajinou některým zemím snížilo dodávky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK