Polský ministr státního pokladu Mikosz nabídl svou rezignaci

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 3. ledna (ČTK) - Polský ministr státního pokladu Andrzej Mikosz nabídl rezignaci na svou funkci. Učinil tak na pozadí podezření z finančních machinací, informoval dnes podle agentury AP premiér Kazimierz Marcinkiewicz. Pokud předseda vlády jeho rezignaci přijme, bude Mikosz prvním člověkem, který opustí kabinet vládnoucí teprve dva měsíce.

Mikosz nabídl demisi poté, co list Rzeczpospolita ve svém dnešním vydání otiskl článek, v němž se píše, že jeho manželka půjčila velkou sumu peněz matce investora, který byl vyšetřován kvůli pochybným transakcím na varšavské akciové burze.

Mikosz poskytl smlouvu o půjče médiím a prohlásil, že má "čisté svědomí", protože byla registrována u daňových úřadů, daň z ní byla zaplacena a peníze byly splaceny. Ve smlouvě se praví, že Krystyna Mikoszová půjčila 370.000 dolarů (asi 8,9 milionu korun) sedmdesátileté matce investora, kterého sdělovací prostředky označily za Witolda W.

Smlouvu o půjčce podepsali Andrzej Mikosz a Witold W., které začala prokuratura vyšetřovat, později však od vyšetřování upustila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK