Sobotka kritizoval poslance za přílišné rozhazování

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. ledna (ČTK) - Ministr financí Bohuslav Sobotka dnes na tiskové konferenci kritizoval poslance za přílišné rozhazování finančních prostředků státu. Na konci loňského roku sněmovna schválila zvýšení různých dávek v čele s prudkým zvýšením rodičovského příspěvku, což by prý skokově navýšilo výdaje státního rozpočtu a bez navazujících škrtů by mohlo ohrozit přijetí eura v roce 2010. Podle Sobotky byly poslanecké návrhy schvalovány napříč politickými stranami, jmenovitě kritizoval poslance lidovců a ODS.

"Napříč všemi politickými stranami jsou schvalovány pozměňující návrhy, které mají výrazné rozpočtové dopady," uvedl Sobotka. Konkrétně zmínil poslanci odsouhlasené zdvojnásobení rodičovského příspěvku. Senát o těchto návrzích ještě nehlasoval.

Takové "nekoncepční, skokové, šokové" navýšení výdajů rozpočtu bude podle něj znamenat, že příští vláda bude muset v roce 2007 přistoupit ke škrtům, aby mohla euro do konce dekády přijmout. Bez škrtů by hrozilo, že by stát nedokázal do roku 2008 trvale snížit deficit veřejných rozpočtů pod tři procenta.

Premiér Jiří Paroubek dnes novinářům k tomu řekl, že dal pokyn předsedovi poslaneckého klubu ČSSD Michalovi Krausovi, aby v parlamentu jednal o nižším zvyšování rodičovského příspěvku. Novela zákona, která rodičovský příspěvek na dítě od půl roku do čtyř let věku od roku 2007 zdvojnásobuje, by znamenala nárůst ročních výdajů rozpočtu o 12 miliard Kč.

S přehodnocením návrhu souhlasí i nový vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel, podle kterého je takovéto zvýšení výdajů pro rozpočet problémem. "Pokud bude odhodlání na úrovni parlamentu, určitě jsme k návrhu (na změnu ze skokového na postupné zvýšení rodičovského příspěvku) ochotni přistoupit," podotkl Paroubek.

Vláda podle Sobotky předložila do sněmovny uměřený balík sociálních zákonů, který sněmovna předělala svými pozměňovacími návrhy.

"Přijímá je na základě návrhů lidoveckých poslanců, jako je pan poslanec Severa, přijímá je s nadšenou podporou poslanců ODS, kteří obratem kritizují vládu za to, že zvyšuje výdaje. Jestliže pan Tlustý hlasuje pro zvýšení rodičovského příspěvku... a ještě tentýž večer v televizi má tu drzost kritizovat vládu za to, že zvyšuje mandatorní výdaje, že zatěžuje příští generace, tak to je pokrytectví, které se na politické scéně jen tak nevidí," prohlásil ministr na tiskové konferenci.

S kritikou nadměrného utrácení politiků přišel na konci roku guvernér České národní banky Zdeněk Tůma. Návrhy na zvyšování povinných výdajů státu je podle něj nedisciplinované, řada z nich jde proti zdravému rozumu a mohly by ohrozit plán přijetí eura v roce 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK