Koruna díky propadu dolaru posílila o 30 haléřů na 24,27 Kč/USD

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. ledna (ČTK) - Česká měna dnes posílila vůči dolaru proti pondělnímu závěru zhruba o 30 haléřů na 24,27 Kč/USD, kde stála po 17:00. Důvodem byl hluboký propad americké měny na světových trzích. K euru koruna nepatrně klesla na závěrečných 29,06 Kč/EUR. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

Dolar se odpoledne propadl až na 1,196 USD/EUR. Důvodem byly slabé údaje o aktivitě průmyslu Spojených států, uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Další ztráty jsou možné v souvislosti s nervozitou ohledně večerního zápisu z jednání měnového výboru americké centrální banky Fed, který by mohl naznačit konec cyklu utahování měnové politiky, doplnil analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Koruna dnes podle Pikory opět postrádala jakékoli nové impulzy z domácí ekonomiky. Zveřejněné detaily hospodaření státu za loňský rok trh nijak neovlivnily, protože obrázek hospodářství zůstává stejný. Tuzemská měna naprosto ignorovala zprávu, že novým místopředsedou vlády pro ekonomiku byl jmenován Jiří Havel. Na zásadní změny v ekonomice bude mít totiž málo času, dodal Pikora.

Ani ve středu se z domova nečekají žádné důležité zprávy. "Koruna sice může získat díky pohybu regionu, avšak byl by to pravděpodobně růst mírný. Ve čtvrtek se totiž čeká důležité číslo listopadové obchodní bilance, takže trh by měl být spíše opatrný," podotkl Vlk. Analytici v průměru očekávají mírný přebytek, důležité však prý bude rovněž tempo růstu exportů.

Hlavní ekonom České spořitelny Viktor Kotlán míní, že by podmínkám v ekonomice nyní odpovídala slabší hodnota koruny kolem 29,40 Kč/EUR. "Technicky je oslabování možné, ale nijak rychle," poznamenal. Klíčový podle něj bude vedle obchodní bilance i zájem investorů o celý region střední Evropy v počátku roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK