Cena ropy kvůli sporu Ruska s Ukrajinou stoupla o dva dolary

03.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 3. ledna (ČTK) - Cena ropy v úterý prudce rostla a připsala si více než dva dolary. Americká ropa se dokonce vyšplhala nejvýše za poslední dva a půl měsíce. Důvodem je spor Ruska s Ukrajinou o cenu zemního plynu. Konflikt krátce omezil dodávky plynu do Evropy.

V závěru obchodování cena americké ropy stoupla o 2,06 dolaru na 63,10 dolaru za barel. Během dne se vyšplhala až na 63,80 USD za barel a ocitla se tak nejvýše od poloviny října. Cena britské ropy Brent stoupla o 2,47 dolaru na 61,45 USD za barel.

Spor Ruska s Ukrajinou omezil v pondělí dodávky zemního plynu do většiny Evropských zemí. Situace se sice již téměř všude vrátila k normálu, analytici se však obávají, že krize ještě není zcela zažehnána a upozorňují na vysokou závislost Evropy na plynu z Ruska a nedostatek vhodných alternativ. "Zatímco okamžitý dopad na evropské ceny energie byl zanedbatelný, spor posloužil ke zdůraznění závislosti západní Evropy na ruských dodávkách plynu," prohlásil analytik Barclays Capital Kevin Norrish.

Ruský plynárenský monopol Gazprom v neděli přestal Ukrajině dodávat plyn, protože nebyla ochotna přistoupit na zvýšení ceny. Krok ruského plynárenského monopolu ovlivnil zásobování plynem v řadě evropských zemí. Pokles dodávek hlásilo Maďarsko, Polsko, Slovensko, Rakousko nebo Francie, v některých zemích se ale situace ještě v pondělí večer vrátila k normálu.

Cena únorového kontraktu na zemní plyn dnes klesla o 51,5 centu na 10,71 dolaru za 1000 krychlových stop plynu (asi 28,3 metrů krychlových). Jeden z analytiků uvádí, že snaha Gazpromu obnovit dodávky plynu do Evropy pomohla snížit tlak na růst ceny.

V Británii v reakci na problémy s dodávkami plynu stouply velkoobchodní ceny zemního plynu v úterý až o osm procent. Británie je jediným významnějším trhem pro volný obchod s plynem v Evropě, napsaly agentury Reuters a AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK