Právo: Tvrdík opustí vedení ČSA, vystřídá ho Lašák z ČEZ

04.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. ledna (ČTK) - Současného prezidenta Českých aerolinií Jaroslava Tvrdíka (37) nahradí ve funkci Radomír Lašák (40), který nyní působí jako člen představenstva a ředitel divize správa elektrárenské firmy ČEZ. Tvrdíka chce premiér Jiří Paroubek navrhnout za ústředního volebního manažera ČSSD. Píše to deník Právo. O Tvrdíkově odchodu informují také Hospodářské noviny a server Euro Online.

HN informaci potvrdili dva členové dozorčí rady ČSA a dva členové vlády. Podle nejmenovaného ministra se má premiér rozhodnout do pondělí.

Paroubek podle Práva uvažoval o Tvrdíkovi pro vedení kampaně od loňského podzimu, čekal však, až se najde vhodná náhrada v ČSA. Podle tisku se v prosinci začalo ve vládě mluvit o odvolání Tvrdíka z vedení ČSA, a to hlavně kvůli hospodářským výsledkům. Paroubek to však tehdy popřel.

Podle Paroubka se v rámci zachování kontinuity Tvrdík stane členem dozorčí rady, kde bude dohlížet na započaté transformační projekty. O Lašákovi řekl premiér Právu, že "jde nepochybně o velmi zdatného manažera, jenž má zkušenosti s privatizací i transformací významných společností". Hospodářským novinám naopak řekl člen dozorčí rady, že firma bude nového prezidenta hledat ve výběrovém řízení.

Podle serveru Euro Online zahájí Tvrdík působení v nové funkci 16. ledna. Ten samý den zasedne mimořádně dozorčí rada i představenstvo aerolinek a rozhodnou o zvolení nového prezidenta. Lašák podle Eura již nabídku přijal. S jeho jmenováním souhlasili i dva menšinoví akcionáři, hlavní město Praha a skupina PPF. Největším akcionářem je stát.

Obmění se i dozorčí rada ČSA. Kromě jejího předsedy a současně náměstka ministra financí Eduarda Janoty odejdou i dva další členové.

Tvrdík se stal prezidentem ČSA v září 2003, kdy nahradil tehdejšího generálního ředitele Miroslava Kůlu. O několik měsíců dříve, v květnu 2003, rezignoval na funkci ministra obrany.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK