Japonské akcie zahájily rok silným růstem, dolar prudce klesá

04.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 4. ledna (ČTK) - Ceny japonských akcií se zvyšovaly a nový rok tak zahájily výstupem na nejvyšší hodnotu za více než pět let. Z části jim pomohl vývoj v New Yorku, kde se ceny akcií v úterý rovněž výrazně zvýšily. Trh je přesvědčen, že série zvyšování sazeb v USA se chýlí ke konci. Z toho důvodu se i prudce snižuje kurz dolaru.

Index Nikkei 225 si připsal 250,11 bodu a den uzavřel růstem o 1,55 procenta na 16.361,54 bodu. To je nejvyšší zavírací hodnota od září 2000. Podobně širší index Topix zpevnil o 1,41 procenta a uzavřel na 1673,07 bodu. Nyní je na nejvyšší úrovni od května 2000.

Nejvíce se dařilo velkým exportérům jako je společnost Canon, která by měla těžit z předpokládaného ukončení série zvyšování základních úrokových sazeb v USA. To nastínil zápis z prosincové schůzky měnového výboru americké centrální banky. Pokud už by se úroky dál nezvyšovaly, spotřebitelé by pravděpodobně začali více utrácet a dál by tak podpořili ekonomiku.

Zvyšovaly se i kurzy akcií ocelárny Nippon Steel, kterým pomohla zpráva, že čtyři největší ocelárny v Japonsku zvyšují své kapitálové výdaje. Akcie maloobchodních prodejců zase těžily z předpokladů, že obchody měly před Vánocemi vysoké tržby.

"Myslím, že je to dobrý začátek roku. Takovou podporu od americké centrální banky jsem nečekal," podotkl ředitel obchodů s akciemi ve společnosti Kaneyama Securities Tacujuki Kawasaki. Ten čekal, že investoři začnou vybírat zisky, ale zpráva o blížícím se konci zvyšování sazeb postoj trhu změnila.

Index Nikkei 225 za celý loňský rok zpevnil o téměř 41 procent, což bylo nejvíce od konce 80. let minulého století. Tehdy Japonsko postihla hluboká krize, kterou způsobil propad cen nemovitostí. Následky krize, která se projevila i dlouhotrvající deflací, Japonsko pociťovalo ještě nedávno.

Na devizovém trhu se prudce snižuje kurz dolaru, právě v reakci na zápis z jednání měnového výboru americké centrální banky. K euru se ocitl na dvouměsíčním minimu, i když v průběhu celého loňského roku zpevňoval. Vytrvalé zvyšování sazeb ho totiž činilo atraktivnějším pro zahraniční investory.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2062 USD a výrazně tak oslabil z předchozích 1,1891 USD, kde byl v úterý. Na paritě s japonským jenem spadl na 115,73 z předchozích 117,24 JPY, zatímco euro vůči jenu nepatrně zpevnilo na 139,61 ze 139,40 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK