Koruna posílila k 24,00 Kč/USD a je k dolaru nejsilnější od září

04.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. ledna (ČTK) - Koruna pokračovala v posilování proti dolaru, k němuž od pondělního večera získala již více než 50 haléřů a zamířila k hladině 24,00 Kč/USD. Po 10:30 stála na 24,02 Kč/USD, a byla tak nejsilnější od poloviny loňského září. Důvodem je propad americké měny na světových trzích. K euru se česká měna pohybuje okolo hranice 29,00 Kč/EUR. Vyplývá to z informací společnosti Patria.

Dolar se dopoledne propadl na 1,208 USD/EUR, hlavní příčinou je podle analytika Patria Online nejistota ohledně vývoje úrokových sazeb ve Spojených státech. "V úterý večer byly zveřejněny zápisy z jednání měnového výboru americké centrální banky Fed, které byly hodnoceny negativně," dodal.

Ve zbytku dne očekává Vlk klidné obchodování, při kterém by se kurz koruny neměl výrazněji odchýlit od úrovně 29,00 Kč za euro. Trh podle něj bude čekat na čtvrteční zveřejnění důležitého čísla z listopadové obchodní bilance. Analytici v průměru očekávají mírný přebytek, důležité však prý bude rovněž tempo růstu exportů.

Slabý dolar je pro českou ekonomiku spíše přínosem. Padající americká měna totiž pomáhá snižovat ceny benzinu a zemního plynu. Lidé také potřebují méně peněz na koupi počítačů, notebooků, fotoaparátů a další elektroniky z Asie nebo USA. Mnohem horší je však situace pro české vývozce, kteří za zboží dostávají dolary.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK