Vláda schválila novelu proti zneužívání dominantního postavení

04.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 3. ledna (ČTK) - Vláda schválila poslaneckou novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže, která má zabránit zneužívání dominantního postavení na trhu. Novela se týká nejen vztahu mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli, ale například i mezi stavebními firmami. Novinářům to po jednání vlády řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

Novela mimo jiné zakazuje obchodníkům požadovat od dodavatele peněžní či nepeněžní plnění za zařazení zboží do prodeje a za výhodné umístění zboží v provozovně, dodatečné změny v uzavřené smlouvě, dodatečné bezplatné služby či nepřiměřené příspěvky na úhradu nákladů na propagaci. Sporným bodem je zákaz požadování prodeje zboží se ztrátou, to znamená za cenu nižší, než je součet výrobní ceny či nákupní ceny, ceny za dopravu a daně z přidané hodnoty.

Novela zákona by se však podle obchodníků mohla obrátit proti zákazníkům a českým dodavatelům. "Důsledkem bude, že se obchody obrátí více na velké zahraniční dodavatele nebo zvýší ceny," uvedl již dříve Vesselin Barliev z obchodního řetězce Tesco.

Pokud novelu schválí obě parlamentní komory a podepíše ji prezident republiky, mohl by ÚOHS kontrolovat, zda se hypermarkety nebo jejich sítě nechovají nemravně nebo likvidačně vůči dodavatelům. Některé prý vyžadují nepřiměřeně vysoké poplatky za vstup dodavatele do své sítě, vnucují firmám příliš nízké ceny či chtějí peníze na reklamní akce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK