Otto Jelinek bude pomáhat lákat investice a turisty do ČR

04.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. ledna (ČTK) - Čechokanaďan Otto Jelinek, který je mimo jiné bývalým kanadským ministrem, bude pomáhat při lákání zahraničních investic a turistů do České republiky. Novinářům to oznámil premiér Jiří Paroubek po jednání vlády, která Jelinka schválila koordinátorem aktivit ČR v zahraničí. Jelinek bude koordinovat mezinárodní činnost Českých center, České centrály cestovního ruchu CzechTourism a agentur CzechInvest a CzechTrade.

Tyto agentury dělají podle Jelinka dobrou práci, ale jsou prý ještě další věci, které je potřeba vykonat v zahraničí. Jelinek upozornil na to, že je nestraník a že se nebude plést do politiky. "Budu prodávat Českou republiku v zahraničí tak, abych přilákal investory a turisty. Já věřím, že je Česko dobrým místem pro investice a turistiku," řekl.

Jelinek (66 let) opustil zemi s rodiči v roce 1948 a od té doby žil v Kanadě. Tam byl několikrát zvolen do parlamentu, působil také jako ministr financí, ministr veřejných prací a federální ministr pro sport a tělovýchovu. Založil a vedl několik firem, v 60. letech se stal mistrem světa v krasobruslení. V roce 1994 se vrátil do ČR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK