Z trhů loni odešly desítky akcií, šanci na IPO nikdo nevyužil

04.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. ledna (ČTK) - Na tuzemském kapitálovém trhu se loni přestaly obchodovat desítky akcií a opakovala se tak situace z minulých let. Přes příznivé podmínky se nikdo nový nepokusil ucházet o peníze investorů vydáním akcií a vstupem na burzy, vyplývá ze statistik.

Na pražské burze se počet akcií snížil o 16 a na trhu zbylo 39 podniků. Mimoburzovní RM-Systém pak opustilo 44 emisí akcií, kótovaných zůstalo 72.

Úbytek akcií mohl být ještě vyšší, ale burza zlákala na trzích v zahraničí již obchodované společnosti Orco a CME. RM- Systém pak zavedl volný trh s mírnějšími podmínkami a umožnil drobným akcionářům některé vyřazené firmy opět prodávat a nakupovat.

Slábnoucí nabídka dle obchodníků akcií má pro i proti. Na jedné straně se kvituje pročištění trhu o nekvalitní a málo obchodované firmy. Obchody s akciemi v součtu dokonce loni strmě rostly. Trvalý pokles investičních příležitostí ovšem dobrou zprávou není.

"Jedná se o přirozenou konsolidaci trhu. Nemá smysl na trhu ponechávat emise, které nelze zobchodovat. Očekávám, že úbytek emisí bude ještě pokračovat, ale pomalejším tempem než doposud," mínil analytik Raiffeisenbank Jindřich Svátek. "Další odchody akcií na tak malém trhu jsou samozřejmě negativní," kontroloval ředitel odboru HVB Bank Jan Prachař.

Z kurzovních lístků loni zmizely například Česká pojišťovna, Lafarge Cement, OKD, Sokolovská uhelná, Škoda Praha, Teplárna Ústí nad Labem, Východočeská energetika či Západočeská energetika. Velmi často neměli zájem o působení na kapitálovém trhu hlavní majitelé podniků.

Překvapením pro mnohé byla nula na kontě primárních emisí akcií (IPO). "Je s podivem, že se velké firmy neucházejí o kapitál touto cestou. Období pro primární emise bylo poslední dva roky přitom velmi příznivé. Například v Polsku chodí úspěšně na trh i velmi malé firmy," poukázal analytik České spořitelny Libor Vinklát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK