Akcionáři HPH se sejdou 10. února, majetek prý činil 21 mld. Kč

04.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. ledna (ČTK) - Představenstvo Harvardského průmyslového holdingu v likvidaci (HPH) svolalo na 10. února valnou hromadu, která bude schvalovat účetní závěrku společnosti za roky 2003 a 2004. Majetek HPH podle této závěrky činil téměř 20,9 miliardy Kč. Rekonstrukce účetnictví holdingu dále probíhá, jeho majetek se může ještě zvýšit, řekl ČTK předseda představenstva HPH Karel Staněk. Holding má asi 240.000 akcionářů.

Majetek HPH spočívá především v zástavních smlouvách a směnkách za firmami zakladatele holdingu Viktora Koženého, uvedl likvidátor společnosti Zdeněk Častorál. Ten podle svých slov ještě vymáhá v trestním řízení na Koženém a bývalém likvidátorovi a šéfovi představenstva Borisovi Vostrém za způsobené škody 24 miliard Kč.

Další škody likvidátor vymáhá i na Michalovi Pacovském a Tomáši Ševčíkovi, kteří se podle Častorála v minulosti vydávali za členy orgánů HPH a činili přitom kroky, které byly pro holding nevýhodné. Pacovského ani Ševčíka dnes ČTK nezastihla, ale oba v minulosti tato obvinění vždy odmítali.

HPH vznikl z Koženého Harvardských privatizačních fondů, a poté vstoupil do likvidace. Soud mu zablokoval i část majetku. Likvidaci a konání valných hromad provází řada právních sporů.

Kožený, který je v Česku stíhán jako uprchlý, byl loni v říjnu na Bahamách zatčen a soud zkoumá jeho vydání do USA. Newyorský soud jej obžaloval z úplatkářství velkého rozsahu v Ázerbájdžánu. Zadržení Koženého by mělo podle nynějšího vedení HPH pomoci dohledat majetek společnosti a vrátit jej akcionářům. Ukradený majetek podle Staňka představuje zhruba 60 miliard korun, Častorál jej odhadl na 80 miliard Kč.

V Česku je Kožený spolu s Vostrým stíhán jako uprchlý za to, že v letech 1995 až 1997 převáděli majetek z Harvardských fondů a Sklo Unionu Teplice v hodnotě asi 11,5 miliardy korun. Pro českou justici byl ale nedosažitelný, protože se uchýlil na Bahamské ostrovy, s nimiž Praha nemá dohodu o vydávání osob.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK