Vláda schválila spotřebitelskou politiku a ochranu soutěže

04.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. ledna (ČTK) - Vláda schválila koncepci spotřebitelské politiky do roku 2010, ve které se chce zaměřit na zlepšení pozice spotřebitelů, a poslaneckou novelu zákona o ochraně hospodářské soutěže.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu se sice ochrana českých spotřebitelů dostala v uplynulých letech na úroveň srovnatelnou s ostatními členskými státy EU, na tuzemském trhu však jsou stále nedostatky v uplatňování reklamací, poskytování pravdivých a úplných informací o výrobcích nebo ve službách, nabídce a prodeji nebezpečných výrobků či v oblasti klamavé reklamy.

Novela zákona o ochraně hospodářské soutěže má zabránit zneužívání dominantního postavení firem na trhu. Týká se nejen vztahu mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli, ale například i mezi stavebními firmami. Zakazuje obchodníkům požadovat od dodavatele peněžní či nepeněžní plnění za zařazení zboží do prodeje a za výhodné umístění zboží v provozovně, dodatečné změny v uzavřené smlouvě, dodatečné bezplatné služby či nepřiměřené příspěvky na úhradu nákladů na propagaci.

Vláda dále rozhodla, že z letošního státního rozpočtu vyčlení navíc 350 milionů korun na zahlazování následků hornické činnosti u státních podniků Diamo a Palivový kombinát Ústí. Ministerstvo průmyslu a obchodu původně požadovalo 700 milionů. O zbylých prostředcích by vláda měla rozhodnout do 30. června. Celkem stát na zahlazování následků těžby vydá téměř čtyři miliardy korun.

Kabinet také schválil návrh zákona o přijetí úvěru na investice do vodovodů a kanalizací. Půjčka od mezinárodních finančních institucí na léta 2006 až 2010 by měla činit zhruba tři miliardy korun. Česko v tomto období potřebuje investovat asi 69 miliard korun do čištění odpadních vod a kvality vody, aby splnilo předpisy EU.

Vláda rovněž schválila novou exportní strategii vůči Indii, se kterou měla loni ČR obchodní přebytek 18,3 milionu dolarů (asi 440 milionů Kč). Podle MPO by díky nové strategii mohly české firmy více využít rychlý růst indické ekonomiky, který se pohybuje mezi pěti až sedmi procenty ročně.

Jednání o novelách devizového zákona a zákona o privatizaci státní půdy, které měly umožnit zemědělcům z ostatních zemí Evropské unie snadnější přístup k zemědělské půdě v Česku, vláda přerušila. Novely měly odstranit rozpor současné právní úpravy s pravidly Evropské unie.

Také jednání o návrhu ministerstva dopravy na odvolání generálního inspektora Zdeňka Žáka z čela Drážní inspekce vláda přerušila. Ministerstvo dopravy opakovaně nacházelo nedostatky v hospodaření organizace, vláda ale požádala ministra Milana Šimonovského, aby k odvolání předložil více podkladů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK