Koruna posílila na 24,00 Kč/USD a je k dolaru nejsilnější od září

04.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 4. ledna (ČTK) - Česká měna následkem propadu dolaru na světovém trhu posílila na 24,00 Kč/USD, kde stála po 17:00. Vůči americké měně je tak nejsilnější od loňského září. K euru se koruna pohybovala při klidném obchodování okolo 29,00 Kč/EUR. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

Zatímco v úterý večer se kurz dolaru k euru pohyboval ještě kolem 1,198 USD/EUR, dnes odpoledne se dostal až na 1,21 dolaru za euro. Americká měna se tak propadla na nejslabší hodnotu za poslední dva měsíce. "V pozadí oslabení dolaru dnes překvapivě nestála statistika, ale zpráva o tom, že Kalifornský záliv u pobřeží Mexika zasáhlo zemětřesení o síle 6,7 stupně Richterovy škály," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Na domácím devizovém trhu se ani dnes nic zásadního nedělo, kurz se drží na hladině 29,00 Kč/EUR, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Klidný byl podle něj celý středoevropský region, přesto ale prý měly měny tendenci posilovat.

Tuzemský trh podle analytiků čeká na čtvrteční zveřejnění důležitého čísla z listopadové obchodní bilance. Analytici v průměru očekávají mírný přebytek, důležité však prý bude rovněž tempo růstu exportů. "Trh předpokládá přebytek 3,25 miliardy korun," poznamenal Vejmělek.

Slabý dolar je pro českou ekonomiku spíše přínosem. Padající americká měna totiž pomáhá snižovat ceny benzinu a zemního plynu. Lidé také potřebují méně peněz na koupi počítačů, notebooků, fotoaparátů a další elektroniky z Asie nebo USA. Horší je však situace pro české vývozce, kteří za zboží dostávají dolary.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK