MfD: Nad Setuzou visí hrozba konkurzu

05.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. ledna (ČTK) - Hrozba, že ústecká potravinářská firma Setuza skončí v konkurzu, nabývá reálných rozměrů. Podle Mladé fronty Dnes získala Česká konsolidační agentura ocenění své pohledávky za Setuzou, kterou prodá Podpůrnému a garančnímu rolnickému a lesnickému fondu. Ten má za úkol získat místo pohledávky akcie Setuzy. Pokud by se nedohodl s jejím majitelem, může Setuzu nyní díky pohledávce poslat do konkurzu, uvádí deník.

Podle ocenění má pohledávka o nominální hodnotě 4,1 miliardy hodnotu 410 milionů korun. Jejím prostřednictvím se stát snaží získat ve firmě vliv, který v ní ztratil. Základní jmění Setuzy je 1,5 miliardy korun, což je méně než než nominální hodnota pohledávky státu. "Takové stanovisko, buď dohoda, nebo konkurz, zastává ministr zemědělství (Jan Mládek)," řekl MfD člen představenstva PGRLF Jan Veleba.

Majitel firmy Český olej, která je hlavním akcionářem Seutzy, Michal Zouhar tvrdí, že o dalším postupu se nyní dohadují právníci obou stran. K dohodě však zatím nedospěli.

Jednání podle deníku komplikuje fakt, že Český olej neuznává pohledávku a trvá na tom, že ji v minulosti vynuloval prostřednictvím takzvané Nemethovy pohledávky. Tu pro změnu neuznává český stát.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK