MfD: Pohodlné topení prudce zdražilo, dražší je uhlí i dříví

05.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. ledna (ČTK) - Vytápění domů elektřinou a plynem se letos prodraží výrazněji, než se čekalo. Lidé zaplatí víc i v případě, že se rozhodnou ušetřit a topit uhlím či dřevem. Obě tato paliva letos také podraží. Píše to Mladá fronta Dnes.

Lesy ČR zdražily letos palivové dřevo o zhruba 16 procent. Už na podzim zdražilo o pět procent hojně využívané hnědé uhlí. Například Mostecká uhelná společnost, která prodává nejvíc uhlí na topení domácnostem, navíc potvrdila mírný růst cen i od ledna. Zdražení o pět procent avizovala také Sokolovská uhelná.

Průměrné zdražení elektřiny pro domácnosti bude podle Energetického regulačního úřadu činit devět procent a zdražení plynu necelých pět procent. Lednová úprava tarifů však podle deníku způsobuje, že při velké spotřebě proud na topení mohou ceny vzrůst o 20 až 30 procent. U plynu může jít v podobném případě až o 16 procent.

Například náklady na domek v Praze, který má topení i ohřev vody na elektřinu, vzrostou ze zhruba 43.000 korun na 58.000 korun, uvádí MfD.

ERÚ zvýšil sazby nízkého tarifu elektřiny, dříve známého jako noční proud, u domácností s velkou spotřebou, protože nedopovídaly skutečným nákladům. Dřív byli tito odběratelé zvýhodnění. Zároveň snížil sazby vysokého tarifu a měsíční paušály.

V případě plynového topení bude zdražení rovněž podstatně razantnější než průměr ohlášený úřadem. Například v Praze vzroste sazba plynu při velké spotřebě o 12 procent. Podle nově platných tarifů přijde například domek v jižních Čechách vytápěný plynem o 16 procent dráž než na podzim, kdy plyn naposledy zdražil, uvedla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK