Koruna posílila o skoro desetník na 28,92 Kč/EUR a 23,89 Kč/USD

05.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. ledna (ČTK) - Koruna posílila dopoledne na 28,92 Kč za euro a proti středečnímu závěru tak byla o zhruba osm haléřů silnější. Podobně zpevnila k dolaru, k němuž se obchodovala po 10:30 za 23,89 Kč/USD. Pozitivní vliv na kurz koruny i ostatních měn ve středoevropském regionu má hlavně slabý dolar, řekl analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Americká měna se podle něj po sestupu na 1,2100 USD/EUR začíná stabilizovat. "Negativní nálada na dolar je však zřejmá, což podporuje příliv krátkodobého kapitálu do střední Evropy," podotkl. Polský zlotý se dnes dokonce dostal na nejsilnější hodnotu od června 2002.

Současně se začátkem obchodování byla zveřejněna obchodní bilance za listopad. Její výsledek byl horší než odhad trhu, což dnes dopoledne omezuje korunu v dalším růstu, uvedl Vlk. Zahraniční obchod ČR skončil v listopadu 2005 s přebytkem 1,7 miliardy korun, analytici čekali v průměru kladné saldo přes tři miliardy Kč.

Dnešní obchodování s korunou bude dál ovlivňovat region a eurodolarový trh. "Výraznější propad dolaru však dnes nečekáme, proto by tento pozitivní faktor neměl korunu dostat významně výš. Navíc na druhé straně stojí mírně horší obchodní bilance. Koruna by se tak dnes mohla udržet pod 29,00 Kč/EUR, avšak bez dalšího výraznějšího růstu," uvedl Vlk.

Eurodolarový trh nyní čeká především na páteční data z amerického trhu práce. Tentokrát by podle Vlk měla být tato čísla sledována ještě pozorněji neboť investoři budou hledat silnější náznaky dalšího vývoje sazeb. "Končí období, kdy americká centrální banka Fed zvyšovala sazby na každém měnovém jednání, a nejistota se značně zvýšila," uzavřel analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK