Tiscali žaluje Telecom o 44 milionů korun

05.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. ledna (ČTK) - Alternativní operátor Tiscali podal k pražskému městskému soudu žalobu na Český Telecom kvůli nesplaceným fakturám za téměř 44 milionů korun. Ty měl Telecom firmě zaplatit od loňského dubna do září za vytáčené připojení k internetu. Oznámila to mluvčí firmy Michaela Tichá. Telecom nárok Tiscali popírá. Podle mluvčího Martina Žabky postupoval podle rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu a smluv s Tiscali.

Telecom začal v dubnu alternativním operátorům platit propojovací poplatky za vytáčené připojení na internet směřující do jejich sítí na základě minimální ceny, kterou stanovil ČTÚ. Například Tiscali ale podle svého vyjádření měla s Telecomem uzavřenou smlouvu na vyšší částky.

"Nárok Tiscali se zakládá na smlouvě o propojení s Českým Telecomem, podle které je každá ze stran povinna platit řádně a včas vystavené faktury druhé strany, bez ohledu na to, zda protistrana souhlasí s vyúčtovanou částkou," uvedla Tichá. Tiscali proto podle ní u soudu požaduje úhradu vyúčtované částky v plné výši, a to s denním úrokem z prodlení 0,05 procenta.

"Rozhodně odmítáme nařčení společnosti Tiscali. Telecom dodržuje všechna platná nařízení i rozhodnutí ČTÚ a ustanovení všech vzájemně uzavřených smluv se společností Tiscali," uvedl Žabka.

Tiscali si nedávno na postup Telecomu bez výsledku stěžovala u ČTÚ a stížnost podala i k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Telecom podle stížnosti zneužívá svého dominantního postavení na trhu. Podobný problém s Telecomem údajně řeší i další velký alternativní operátor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK