Koruna zpevnila o desetník na 28,92 Kč/EUR a 23,90 Kč/USD

05.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 5. ledna (ČTK) - Česká měna ve čtvrtek posílila o téměř deset haléřů na 28,92 Kč za euro, kde stála po 17:00. Podobně zpevnila i k dolaru na závěrečných 23,90 Kč/USD. Výsledek listopadového zahraničního obchodu neměl na kurz koruny příliš velký vliv. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

Domácí měna dnes navázala na středeční příznivý trend a poprvé v letošním roce se jí podařilo prorazit hranici 28,90 Kč/EUR, uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Koruna se pokoušela dohnat zisky okolních středoevropských měn z první poloviny týdne, doplnil analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

V odpoledních hodinách se podle něj již pod tlak dostala hladina 28,90 Kč/EUR. Nejistota související s daty zahraničního obchodu zmizela. Ráno zveřejněná data za listopad ukázala na přebytek 1,75 miliardy Kč. "To bylo sice méně, než v průměru očekával trh, na druhé straně se nenaplnily obavy některých analytiků z deficitu," dodal analytik.

Analytička Next Finance Markéta Šichtařová míní, že tuzemská měna velký prostor pro posílení nyní nemá, protože se nachází v blízkosti historického maxima 28,85 Kč/EUR, kterou je obtížné překonat. "Čekáme proto v dalších několika dnech stagnaci až velmi nepatrné posílení maximálně v řádu haléřů," podotkla.

Také vůči dolaru předpokládá Šichtařová pro několik příštích hodin zpevnění koruny, ale maximálně k 23,70 Kč/USD. Kurz dolaru k společné evropské měně dnes po většinu dne přešlapoval na místě s tím, jak investoři čekali na páteční statistiku z amerického trhu práce, poznamenal Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK