HN: Dozorčí rada ČKA nechce oddlužit Setuzu

06.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. ledna (ČTK) - Dozorčí rada České konsolidační agentury může oddálit záměr vlády opět vstoupit do potravinářské firmy Setuza. Předseda rady Vlastimil Tlustý (ODS) odmítá plán vlády, která chce převést dluh Setuzy u ČKA na rolnický fond. Píšou to Hospodářské noviny. Převod je podmínkou, aby Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond mohl jednat s vlastníky Setuzy a dluh přeměnit na akciový podíl ve firmě.

Tlustý tvrdí, že agentura by měla nabídnout pohledávku o nominální hodnotě 4,1 miliardy korun k prodeji ve standardní veřejné soutěži. "Agentura má přece povinnost minimalizovat ztráty a ne pomáhat vládě, když chce z jakýchkoli důvodů získat v některé firmě vliv," prohlásil.

ČKA obdržela dva posudky oceňující tržní cenu pohledávky. Firma Ernst&Young ji ocenila na 465 milionů korun, firma PROFI-TEN na 439 milionů.

"Vláda se sice rozhodla převod uskutečnit, ale dozorčí rada to ještě projedná. Upozorníme na fakt, že se nepostupuje standardní cestou. Nechci se nechat zavřít," dodal Tlustý. Vláda však může převod pohledávky z ČKA na PGRLF schválit, a to i přes námitky dozorčí rady agentury.

Stát o svůj podíl v Setuze přišel kvůli tajné dohodě s firmou Český olej, která Setuzu ovládá. Před třemi lety ji schválil tehdejší ministr zemědělství Jaroslav Palas.

Tlustý podle HN kritizuje i další chystaný údajně nestandardní převod dluhů z konsolidační agentury na PGRLF. Ten se týká 191 pohledávek agropotravinářských firem, s výjimkou Setuzy, v celkové hodnotě 1,1 miliardy korun. Dozorčí rada agentury o něm má jednat příští týden. Rolnický fond chce převzít pohledávky těchto firem kvůli tomu, že si podle něj zaslouží speciální zacházení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK