Japonské akcie jsou na dalším pětiletém maximu, dolar zpevnil

06.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 6. ledna (ČTK) - Ceny japonských akcií se dostaly na další více než pětileté maximum a největší zájem byl o výrobce počítačových čipů. Těm pomohl pokračující růst technologických firem v USA. Na devizovém trhu se mírně zvyšoval kurz dolaru, ale nadále se drží blízko dvouměsíčního minima k euru.

Index Nikkei 225 si připsal 2,84 bodu a den uzavřel růstem o 0,02 procenta na 16.428,21 bodu. To je nejvyšší hodnota od září 2000. Širší index Topix ale o 0,1 procenta klesl a uzavřel na 1684,90 bodu.

Investoři prodávali akcie realitních firem a dalších podniků, které většinu zisků vytvářejí na domácím trhu. Obávají se totiž, že ceny těchto akcií jsou vzhledem k vyhlídkám na růst zisků příliš vysoko. Prodej těchto akcií způsobil, že růst indexu Nikkei se omezil na pouhé dvě setiny procenta.

"Akcie se vztahem k domácí poptávce potřebují po předchozím růstu menší korekci. Ale díky růstu indexu Nasdaq mají investoři zájem přesunout peníze do technologií," řekl analytik společnosti Toyo Securities Kacuhiko Kodama. Podle něj se očekává, že letošek bude v USA rokem technologií.

Americký index Nasdaq ve čtvrtek zpevnil potřetí za sebou a nyní je na nejvyšší úrovni od května 2001. Analytici tvrdí, že se na trhu částečně projevuje optimismus i díky veletrhu spotřební elektroniky, který se koná v Las Vegas. Na něm firmy představují řadu novinek.

Na devizovém trhu se mírně zvýšil kurz dolaru, trh ale čeká na odpolední zprávu o vývoji nezaměstnanosti v USA. Podle toho, jak bude vypadat, se budou analytici snažit odhadnout, zda cyklus zvyšování úrokových sazeb v USA skončí už v lednu, nebo přijde na řadu ještě jedno zvýšení v březnu.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,2085 USD, a zpevnil tak z předchozích 1,2091 USD, kde byl ve čtvrtek. Vůči japonskému jenu vystoupil na 116,05 ze 115,82 JPY, a podobně euro k jenu zpevnilo na 140,25 z předchozího kurzu 140,11 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK