Koruna je klidná na 28,92 Kč/EUR, trhy čekají na data z USA

06.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. ledna (ČTK) - Obchodování s korunou je od rána poměrně klidné, kurz stál po 10:30 na 28,92 Kč za euro a 23,92 Kč za dolar. Česká měna stejně jako ostatní devizové trhy čeká na odpolední výsledky zaměstnanosti v USA. Dnešní obchodní seance začala pro korunu jen mírnými pohyby kurzu, řekl analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Během dne podle něj nejsou na programu žádné důležité události v Česku ani v regionu. Nejdůležitější informace pro devizový trh tak přinese americký trh práce. "Nejsledovanější číslo, počet nových pracovních míst, by mělo promluvit do dalšího vývoje kurzu dolaru a potažmo i do kurzů středoevropských měn," dodal Vlk.

Na dnešních datech prý bude záležet, zda se vrátí zájem o nákup dolaru. Počet nových míst by musel být výrazně vyšší než odhady, aby se změnil současný stav, kdy důvěru v americkou měnu podlomil poslední zápis z jednání měnového výboru americké centrální banky Fed, míní Vlk.

Analytik odhadl, že další pokles dolaru je pravděpodobnější než jeho růst. Pro měny ve středoevropském regionu by to mohlo znamenat zvýšené nákupy. "Přesto konkrétně pro korunu v současné situaci nevidíme příliš velký prostor pro další posilování. Před důležitými českými daty v příštím týdnu považujeme za pravděpodobnější mírné oslabení," podotkl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK