SOS: Poplatky za neoprávněnou reklamaci jsou protiprávní

06.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. ledna (ČTK) - Někteří obchodníci podle Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS) zákazníkům stále účtují poplatky za neoprávněnou reklamaci, které ale odporují zákonu o ochraně spotřebitele. SOS tvrdí, že obchodníci se tak nezákonně obohacují na úkor spotřebitelů, kteří chtějí reklamovat zakoupený výrobek.

"V praxi nezřídka dochází k situacím, kdy si obchodníci kompenzují svoji povinnost rozhodnout o reklamaci zboží či služeb účtováním souvisejících nákladů spotřebiteli," řekla mluvčí SOS Ivana Picková.

Dodala, že obchodníci tyto náklady často označují jako například poplatek za práci reklamačního oddělení, diagnostiku či lokalizaci závady, anebo přepravu zboží do servisu. Náklady na reklamaci přitom obchodníci na zákazníky přenášet nemohou.

"Setkáváme se i s případy, kdy je reklamace spotřebitele zamítnuta z ryze formálních důvodů a následně vyžadován poplatek za neoprávněnou reklamaci," uvedla.

Právo spotřebitele na uplatnění reklamace by podle Pickové nemělo být omezeno nebo vyloučeno požadavkem, který jde nad rámec zákona. "Ustanovení obchodních podmínek, které poplatek za neoprávněnou reklamaci vyžadují, jsou podle našeho názoru neplatná a příjmy takto získané proto lze považovat za bezdůvodné obohacení," upozornila Ivana Picková.

Někteří obchodníci již poplatky za neoprávněnou reklamaci zrušili. Tento krok podle Pickové učinila například společnost Internet Mall, která je největším internetovým obchodníkem v tuzemsku. "Poté, co SOS obchod vyzvalo ke zdržení se protiprávního jednání účtováním poplatku za neoprávněnou reklamaci, přehodnotil své obchodní podmínky a argumentaci SOS po konzultaci se svými právníky uznal," řekla Piková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK