Microsoft s předstihem uvolnil záplatu na kritickou chybu Windows

06.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 6. ledna (ČTK) - Společnost Microsoft s předstihem uvolnila ke stažení důležitou záplatu na kritickou chybu operačního systému Windows. Bezpečnostní mezera umožňovala spuštění viru v systému pro zpracování grafických souborů WMF (Windows Meta File), uvedla firma ve zprávě pro tisk.

Softwarový výrobce chtěl původně záplatu poskytnout až začátkem příštího týdne v rámci pravidelné aktualizace, ale vydání uspíšily ukončené testy i četné požadavky uživatelů. Na konci roku se na internetu objevily viry, které dříve neznámou chybu využívaly. Odborníci na počítačovou bezpečnost problém označili za dosti vážný.

Problém mohl nastat, pokud si uživatel prohlížel internetovou stránku obsahující obrázkový soubor s koncovkou wmf. Tento soubor může být totiž pozměněn a umožnit počítačovým pirátům ovládnout počítač.

Aktualizace pro Microsoft Windows 2000, Windows XP a Windows Server 2003 je k dispozici od ranních hodin prostřednictvím automatické aktualizace Windows a na webových stránkách společnosti Microsoft, uvedl mluvčí české pobočky Jiří Grund.

Microsoft podle něj nadále monitoruje četnost pokusů o zneužití této chyby. "Výsledky těchto sledování ukazují, že jde stále o ojedinělé incidenty," dodal. Firma se snaží likvidovat webové stránky, které škodlivý kód zneužívající zranitelnost systému WMF šíří. V ochraně uživatelů pomáhají také výrobci antivirových systémů, které škodlivý kód dokáží rozpoznat a uživatele ochránit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK