Americké akcie dopoledne rostly díky zprávě o nezaměstnanosti

06.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 6. ledna (ČTK) - Akcie na Wall Street šly dopoledne nahoru díky zprávě o prosincovém vývoji na trhu práce v USA. Vznik nových pracovních míst nebyl tak silný, jak se čekalo, a mezi investory se objevily spekulace, že centrální banka již nemusí pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

Dow Jonesův index v poledne newyorského času stoupl o třetinu procenta na 10.918 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se v poledne zvýšil o 0,55 procenta na 2289,4 bodu.

Zájem o akcie povzbudili i internetoví rivalové Google Inc. a Yahoo Inc. Přispěla k tomu vystoupení manažerů obou firem na veletrhu spotřební elektroniky v Las Vegas.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že zaměstnavatelé v USA vytvořili 108.000 nových pracovních míst a míra nezaměstnanosti se snížila na 4,9 procenta z pěti procent za listopad. Podle ankety agentury Reuters ale ekonomové očekávali, že vzniklo 200.000 nových pracovních příležitostí. Situaci na trhu práce Fed pečlivě sleduje, aby si udělal obrázek o celkovém stavu ekonomiky.

"Vypadá to jako skvělá zpráva o trhu práce," uvedla analytička společnosti GAMCO Investors. "Je těžké nemít teď dobrý pocit z akciových investic," citovala ji agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK