Stát letos začne stavět nové úseky D1, D47 a pražského okruhu

08.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. ledna (ČTK) - Stát letos začne stavět nové úseky na dálnici D1, D47, na pražském okruhu a na rychlostnísilnici I/20 v oblasti Písku. Vyplývá to z údajů ministerstva dopravy.

Na dálnici D1 začne výstavba úseku Mořice - Kojetín, který naváže na již dokončený a loni otevřený úsek z Vyškova. Náklady na stavbu se odhadují na čtyři miliardy korun. Začátkem roku začnou stavaři také práce v úseku Kojetín - Kroměříž západ, který má stát 1,5 miliardy.

Celkem 12 miliard korun má stát stavba úseků Hladké Životice - Bílovec a Bělotín - Hladké Životice na dálnici D47. Stavět se začnou letos a dokončeny mají být v roce 2009.

Na pražském okruhu se letos začnou stavět dva úseky na jihozápadě Vestec - Lahovice a Lahovice - Slivenec. Financování je zajištěno z fondů EU. Stavby, které zahrnují i tunely a mosty, potrvají několik let. Celkem si vyžádají 24 miliard korun.

Poslední dálniční stavbou, kterou stát letos zahájí, bude mimoúrovňová křižovatka a návazné úseky v okolí Písku na rychlostní silnici I/20. Stavba má být dokončena v roce 2007, stát má 1,3 miliardy.

Kromě nově zahajovaných staveb budou Státní fond dopravní infrastruktury a další zdroje financovat také řadu dalších staveb, které již započaly loni. Zprovozněn bude dlouho diskutovaný tunel pod vrchem Valík u Plzně, čímž bude završena výstavba dálnice D5 z Prahy do Rozvadova na česko-německé hranici. Stát chce dokončit i dálnici D8 z Prahy přes Ústí až na hranice s Německem. Výjimkou bude 16 kilometrů přes Středohoří. Také dálnice D11 má být dokončena již celá až do Hradce Králové.

Kromě dálnic bude stát financovat také řadu nových staveb na silnicích 1. třídy. Za víc než miliardu se bude stavět obchvat Jablůnkova na I/11, za 325 milionů stavbu nové silnice I/34 mezi Novou Vsí a Božejovem, za 1,2 miliardy korun má vyrůst nová silnice I/35 z Valašského Měziříčí do Lešné. Obchvat se začne stavět na silnici I/38 kolem Znojma a Jihlavy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK