Matsushita chce postavit největší továrnu na plazmové obrazovky

08.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 8. ledna (ČTK) - Japonský výrobce elektroniky Matsushita Electric Industrial Co. chce postavit největší továrnu na výrobu plazmových obrazovek na světě. Hodlá tak vyjít vstříc rostoucí poptávce po televizorech s plochou obrazovkou. Továrna za 160 miliard jenů (33,2 miliard korun) by měla stát v západním Japonsku. Informovaly o tom o víkendu japonská média.

Matsushita vyrábí produkty značky Panasonic a je považována za lídra trhu s televizory. List dodal, že nová továrna by měla být největší na světě z hlediska výrobní kapacity. Ta má činit šest milionů plazmových obrazovek pro velké televizory ročně. Výroba by měla začít v létě 2007. Matsushita by poté měla být schopna vyrobit více než deset milionů plazmových obrazovek ročně.

V Matsushitě nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil. Zprávy o víkendu přinesly listy Nihon keizai šimbun a Jomiuri šimbun a tisková agentura Kjódó.

Matsushita se potýká se silnou konkurencí firmy Sharp, která vyrábí obrazovky z tekutých krystalů (LCD). Obě technologie, tedy plazmové obrazovky a obrazovky z tekutých krystalů, však mají svá plus i minus. LCD je kritizována za horší přesnost při zobrazování rychle se pohybujících obrazů, jako je fotbalový míč v letu. Plazmové obrazovky zas potřebují více elektřiny, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK