Honda je podle amerických novinářů autem roku

08.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


DETROIT 8. ledna (ČTK) - Sedan Honda Civic a pick-up Honda Ridgeline získaly cenu osobní a nákladní auto roku Severní Ameriky. Cena, o které rozhodlo 49 novinářů z USA a Kanady, byla předána v rámci zahájení mezinárodního severoamerického autosalonu v Detroitu.

Poprvé v 12leté historii autosalonu získala obě ceny jedna automobilka. Novináři vybírali z více než 50 osobních a nákladních aut.

Dalšími finalisty ceny nejlepší osobní auto roku byly Ford Fusion a Pontiac Solstice. Mezi nákladní vozy se dostaly Ford Explorer a Nissan Xterra. Předchozí model Xterra získal cenu nákladní auto roku v roce 2000.

Do soutěže jsou zahrnuty nové modely či podstatně přepracované dřívější modely. Cena je udělována od roku 1994. Porotci hodnotí u každého vozu mimo jiné design, bezpečnost, manipulaci a inovace.

Pro modely Civic a Ridgeline jde již o druhé významné ocenění za poslední dobu. Na konci loňského roku udělil oběma vozům stejnou cenu i časopis Motor Trend.

V loňském roce se osobním vozem roku stal Chrysler 300. Mezi nákladní vozy vyhrál hybridní užitkový vůz Ford Escape, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK