LN: V Česku za rok ubyly desítky tisíc živnostníků

09.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. ledna (ČTK) - Už druhý rok po sobě pokračuje rychlé snižování počtu drobných živnostníků a podnikatelů. Od konce roku 2003 do loňského listopadu se jejich počet snížil o 81 tisíc na 917.200. Uvedly to Lidové noviny s odvoláním na údaje České správy sociálního zabezpečení.

Hlavním důvodem snižování počtu živnostníků je podle šéfa Sdružení podnikatelů ČR Bedřicha Dandy zavedení minimální daně a zvýšení sociálního a zdravotního pojištění.

Minimální daň zavedla vláda od roku 2004 v rámci boje proti daňovým únikům. Živnostníci tak musí platit stejnou daň jako zaměstnanec s polovinou průměrné mzdy, a to i když skončí ve ztrátě.

Pokles počtu drobných podnikatelů bude zřejmě pokračovat i letos. Podle některých živnostníků pro ně bude skutečnou pohromou povinnost platit svým zaměstnancům prvních 14 dnů nemocenskou místo státu.

Odborníci k problému přistupují rozdílně. Analytik společnosti Patria Finance David Marek považuje za jednu z dalších příčin zániku živnostníků i skutečnost, že velcí zahraniční investoři jsou zvýhodňování investičními pobídkami na úkor malých domácích podnikatelů.

Ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová však je úbytkem živnostníků překvapena. "Jelikož ekonomika roste vysokým tempem, nevidím důvod, proč klesá počet živnostníků," uvedla. Zavedení minimální daně podle ní není likvidační.

Ministr financí Bohuslav Sobotka se domnívá, že vláda živnostníkům usnadnila život. Tvrdí, že převod povinnosti platit prvních 14 dnů nemocenskou na podnikatele bude vyvážen snížením sociálních odvodů. Podle živnostníků to však bude výhodné pouze pro velké podniky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK