Ministr navrhuje prodej slovenských letišť konsorciu TwoOne

09.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRATISLAVA 9. ledna (zpravodaj ČTK) - Slovenský ministr dopravy Pavol Prokopovič navrhuje prodej největších letišť v Bratislavě a Košicích konsorciu TwoOne. Jeho členy jsou provozovatel vídeňského letiště Flughafen Wien, slovenská skupina Penta a rakouský finanční ústav Raiffeisen Zentralbank. Toto konsorcium doporučila ministrovi privatizační komise.

"Rozhodl jsem se doporučit vládě v souladu s rozhodnutím poradce a komise jako prioritního investora TwoOne," řekl Prokopovič na tiskové konferenci. "Rozhodující bude stanovisko vlády. Toto je pouze můj návrh," dodal.

Vláda má schválit vítěze tendru poté, co návrh ministerstva dopravy posoudí ministr hospodářství Jirko Malchárek.

Konsorcium v čele s vídeňským letištěm nabídlo za obě letiště kupní cenu 6,9 miliardy korun a další investice zhruba 8,3 miliardy Sk, uvedl ministr.

Dalšími uchazeči o slovenská letiště je konsorcium vedené španělskou společností Abertis Infrastructure spolu s provozovatelem letiště TBI a slovenskou finanční společností J&T Finance Group. Zájem o koupi má také konsorcium Independent Slovak Airport Partners (ISAP), které zahrnuje německého provozovatele letišť Flughafen Köln-Bonn, kanadský podnik SNC- Lavalin Group a rakouský Airport Consulting Vienna, a turecký Tepe Akfen Ventures.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK