Lesy ČR zvedly hrubý zisk o 120 procent na 1,12 miliardy korun

09.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


HRADEC KRÁLOVÉ 9. ledna (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) loni podle předběžných výsledků zvedl hrubý zisk o 120 procent na 1,12 miliardy korun z předloňských 507 milionů korun. Hlavními důvody růstu byla změna obchodní politiky, úspora nákladů a restrukturalizace firmy. Řekl generální ředitel LČR Vladimír Blahuta. Již v závěru prosince firma oznámila, že čistý zisk čeká na úrovni 800 milionů korun.

Nynější výkonnost podniku je podle Blahuty zatím zhruba poloviční, protože nový systém výběrových řízení na práce v lesích loni zasáhl necelých 20 procent lesů podniku. Po dokončení všech změn za dva až tři roky by se roční zisk podniku podle Blahuty mohl pohybovat nad dvěmi miliardami korun.

Nový model tendrů vyvolal nevoli řady lesnických firem, podle kterých LČR porušily zákon, protože tendry nevypsaly podle zákona o veřejných zakázkách. Firmy také tendry označily za neprůhledné. LČR tvrdí, že postupovaly správně a opírají se o stanovisko antimonopolního úřadu. Tendry se nyní zabývá Evropská komise a znovu také antimonopolní úřad. Rozbouřená situace kolem výběrových řízení stála na začátku loňského roku křeslo generálního ředitele podniku Kamila Vyslyšela.

I v případě Blahuty se nyní mluví o jeho odvolání. Hospodářské noviny dnes napsaly, že zhruba za měsíc bude mít podnik zřejmě nového šéfa. Blahuta ČTK řekl, že nemá žádnou informaci, že by měl místo v čele podniku opustit. Přiznal, že mu ministr zemědělství sdělil, že o změně na místě generálního ředitele uvažuje, výsledek jeho rozhodnutí ale nezná.

LČR patří asi polovina všech lesů v zemi, v podniku pracuje přes 3400 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK