Japonské akcie kvůli růstu jenu spadly o téměř dvě procenta

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 10. ledna (ČTK) - Japonský akciový trh se v úterý propadl o téměř dvě procenta a zaznamenal svůj nejhlubší pokles za čtyři týdny. Příčinou slabosti byl růst kurzu jenu v posledních dnech na tříměsíční maximum k dolaru. To podnítilo investory k prodejům akcií velkých vývozců, zejména automobilek.

Index Nikkei 225, který minulý týden stoupal na pětiletá maxima, dnes ztratil 1,85 procenta a uzavřel na 16.124,35 bodu. Téměř tak ztratil celý zisk z posledních tří dní a zaznamenal nejhlubší propad od 14. prosince.

Nejvíce z velkých firem klesly akcie automobilky Honda Motor, které v obavách z dopadu silného jenu na zisky v zahraničí spadly o 4,8 procenta. Toyota oslabila o 2,1 procenta.

Výrazně rovněž klesly akcie bankovní skupiny Sumitomo Mitsui Financial Group po oznámení plánu vydání nových akcií. Prudce naopak rostly akcie elektronického výrobce Toshiba poté, co japonský tisk přinesl zprávy o očekávaném vysokém růstu firemního zisku.

Dolar se dnes v Asii zotavil z pondělního poklesu na tříměsíční minimum 113,78 jenu a posílil i k euru. V předchozích dnech americká měna klesala, protože trh čeká v brzké době ukončení procesu zvyšování úrokových sazeb v USA. Dnes však v Asii investoři kupovali dolary, aby si zajistili zisky z dosavadního prudkého růstu jenu.

Ke konci tokijského obchodování dolar k jenu stoupl na 114,58 JPY z pondělního závěru v New Yorku na 114,31 JPY. K euru zpevnil na 1,2054 USD z předchozích 1,2083 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK