Bulharsko možná začne jednat o prodeji elektrárny ve Varně s ČEZ

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


SOFIA 10. ledna (ČTK) - Bulharsko by mělo začít jednat o prodeji své tepelné elektrárny ve Varně s českou společností ČEZ jakožto předkladatelem druhé nejvyšší nabídky. Řekl to ve státní televizi ředitel bulharského privatizačního úřadu poté, co se vítěz tendru, ruská společnost UES, na koupi s vládními úřady nedohodl.

"Podle mě bychom měli nejprve vyčerpat všechny možnosti k dosažení dohody s předkladatelem druhé nejvyšší nabídky," řekl šéf privatizačního úřadu Todor Nikolov. Zahájit nový tendr by podle něho měla Sofia až poté, co by se s ČEZ nedohodla.

UES v tendru nabídl 578,8 milionu eur (16,7 miliardy Kč), v pondělí však smlouvu podepsat odmítl kvůli nespokojenosti s regulačními podmínkami. Elektrárna ve Varně je druhým největším výrobcem elektřiny v Bulharsku a vedle společnosti ČEZ, která za ni měla nabídnout 285,2 milionu eur, o ni měly zájem italský Enel a řecká společnost Public Power.

Todorov uvedl, že nejprve musí o dalším postupu rozhodnout výkonná rada jeho úřadu. "Ještě jsme ČEZ neinformovali. Musí se nejprve sejít výkonná rada a spolu s experty z ministerstva hospodářství a energetiky bychom měli rozhodnout, zda pokračovat s druhým uchazečem, nebo riskovat novou proceduru," řekl. Podle zdroje agentury Reuters by se to mělo rozhodnout příští týden.

Todorov vyjádřil přesvědčení, že se podaří Varnu prodat ještě letos. Příští rok chce země vstoupit do Evropské unie a předtím musí splnit některá kritéria, včetně restrukturalizace energetického trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK