Koruna stojí okolo 28,79 Kč/EUR, těsně nad historickým rekordem

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. ledna (ČTK) - Koruna zahájila obchodování těsně nad hranicí historického rekordu 28,76 Kč za euro, kterého dosáhla v pondělí odpoledne. Okolo 10:30 stála na 28,79 Kč/EUR. Vůči dolaru se česká měna obchoduje za 23,85 Kč/USD a proti pondělnímu závěru tak mírně oslabuje. Uvedl to analytik Patria Online Tomáš Vlk.

Dnes podle něj nejsou na programu žádné důležité informace z ekonomiky a obchodování by tak mělo být znovu hodně ovlivňováno zájmem investorů o celý region. "Po předchozím rychlém růstu, který vynesl českou i slovenskou korunu na jejich dosavadní maxima, by se mohla do střední Evropy postupně dostavit korekce. V následujících dnech tak čekáme spíše oslabování koruny zpět nad 28,90 Kč/EUR," dodal Vlk.

Americká měna po pondělním posílení zůstává relativně klidná a při spíše technickém obchodování trh vyčkává na další data z ekonomiky. Silnější impulzy by měly přijít ve středu, kdy je na programu série dat z EMU a obchodní bilance USA. K tomu bude Evropská centrální banka rozhodovat o sazbách. "Jejich změna se sice nečeká, ale mohou přijít některé zajímavé informace naznačující další vývoj měnové politiky," podotkl analytik.

Domácí měna v pondělí vylepšila historické maximum z 22. prosince o čtyři haléře. Důvodem jejího zpevnění koruny byl vývoj na trzích celého středoevropského regionu, kde se na rekord posunula i slovenská koruna a polský zlotý se posunul vůči euru až na 3,5leté maximum.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK