EK chce usnadnit malým a středním podnikům zdaňování v EU

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 10. ledna (zpravodaj ČTK) - Evropská komise navrhla členským státům, aby povolily malým a středním podnikům při působení ve více zemích Evropské unie vypočítávat si své zdanitelné příjmy podle zákonů svého "domovského státu".

"Malé a střední podniky sehrávají klíčovou roli v hospodářském rozvoji EU, a proto vybízím členské státy, aby při této příležitosti vyřešily některé daňové problémy, které těmto firmám brání podílet se na vnitřním trhu," uvedl komisař László Kovács.

Za malý a střední podnik EU považuje firmy do 250 zaměstnanců a s ročním obratem do 50 milionů eur. Ačkoliv pod definici spadá většina evropských firem, pouze tři procenta z nich podnikají i za hranicemi své vlasti. Podle komise je tomu tak i kvůli obavám z 25 odlišných daňových pravidel a ze zvýšených administrativních nákladů.

Zdaňování podle pravidel "domovského státu" by podle EK neznamenalo, že by se daně platily jen v jedné zemi. Ale daně zahraniční pobočky by se vypočítávaly podle předpisů, s nimiž jsou firmy obeznámeny ve své vlasti. Každý stát by přitom uplatňoval vlastní míru zdanění na "svou" část podnikových příjmů či mezd zaměstnanců.

Každý stát, který by si přál zavést tento dobrovolný systém, by tak mohl učinit prostřednictvím dvou- či vícestranných dodatků k stávajícím dohodám o zabránění dvojího zdanění, nebo uzavřením nové mnohostranné úmluvy, aniž by však musel měnit své daňové předpisy. Popřípadě by členské státy mohly tento systém omezit jen na malé firmy do 50 zaměstnanců a obrat do 10 milionů eur.

Experiment by měl trvat pět let, než by se vyhodnotil jeho přínos. EK připomněla, že na těchto pravidlech se už dohodly Německo a Nizozemsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK