Novou šéfkou výkonného výboru PF bude Jiřina Böhmová

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 9. ledna (ČTK) - Novou předsedkyní výkonného výboru Pozemkového fondu bude s účinností od 16. ledna Jiřina Böhmová. Prezidium PF dnes schválilo návrh na její jmenování. Novinářům to po jednání prezidia řekl ministr zemědělství Jan Mládek. Böhmová dosud pracovala jako zástupkyně ředitele majetkoprávního odboru ministerstva financí.

Ke konci prosince na post šéfa výboru rezignoval Josef Miškovský. Krok zdůvodnil tím, že necítí Mládkovu podporu. Ministr již dříve uvedl, že ho chce vyměnit kvůli aféře kolem převodů půdy z PF spekulantům. Podle Miškovského ale důvodem jeho odchodu nebylo to, že by se cítil viníkem tzv. mimořádného režimu, v rámci nějž překupníci od fondu získali lukrativní půdu, na níž mohou vydělat miliardy korun. Miškovský řekl, že byl proti tomuto režimu od samého počátku.

Skandál s převody půdy stál do rezignace Miškovského místo pět z deseti členů výkonného výboru, vyměněno bylo také prezidium PF. Především kvůli této aféře odešel z funkce ministra zemědělství Petr Zgarba. V kauze již padlo několik trestních oznámení a výkonný výbor se obrátil na policii a Obvodní státní zastupitelství s podněty k prošetření. Všechny smlouvy z mimořádného režimu byly zažalovány.

Režim přijalo loni v červnu kvůli blížícímu se termínu tzv. restituční tečky prezidium fondu, který spravuje státní zemědělské nemovitosti. Rozhodlo, že s ohledem na nedostatek pozemků ve velkých městech má být všem držitelům restitučních nároků, kteří se soudně domáhají určitého pozemku, žalovaný pozemek převeden. Zájemci si tak mohli ukázat žalobou na půdu, kterou chtějí.

Režim byl po měsíci zrušen, mezitím ale bylo vydáno asi 600 hektarů vesměs lukrativních pozemků v Praze i na dalších místech v ČR. Standardně Pozemkový fond nabízel restituentům náhradní pozemky formou veřejných nabídek.

Fond evidoval od počátku své činnosti nevypořádané restituční nároky za 7,3 miliardy korun. Z toho bylo vypořádáno 5,5 miliardy korun a zbývá vyřešit nároky zhruba za 1,8 miliardy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK