Mediální komise zablokovala fúzi firem Axel Springer a ProSieben

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT 10. ledna (ČTK) - Německá komise pro dohled nad mediálním trhem dnes zablokovala plánovanou fúzi společností Axel Springer a ProSiebenSat.1 Media. Komise má obavy, že fúze by znamenala příliš velkou koncentraci mediálních zdrojů v Německu. Rozhodnutí antimonopolního úřadu se očekává do konce příštího týdne.

Axel Springer nabízel za konkurenční ProSiebenSat.1 zhruba 3,5 miliardy eur (asi 101 miliard Kč), ale už koncem loňského roku se začaly objevovat spekulace, že regulační orgány nebudou chtít kontrakt schválit. Springer avizoval, že v tom případě bude chtít expandovat někde v zahraničí.

Mediální komise uvedla, že pokud by povolila fúzi Springeru a ProSieben, podniky by měly příliš velký vliv na veřejné mínění. Antimonopolní úřad bude mít asi největší obavy z ovládnutí trhu televizní i novinové reklamy, což dal už v minulosti najevo, píše agentura AP.

ProSiebenSat.1 Media je největší majitelem televizních stanic v Německu a ovládá například kanály kabel eins či N24. Má asi 45 procent trhu televizní reklamy, kde se roční obrat pohybuje kolem 3,8 miliardy eur (asi 110 miliard Kč). Konkurentem ProSieben je RTL Group, která patří do skupiny Bertelsmann, a která ovládá asi 38 procent televizního trhu.

Springer je majitelem nejčtenějších německých deníků a v jeho majetku je i nejúspěšnější bulvární list Bild. Springer chce kontrolní podíl v ProSieben koupit od společnosti P7S1 Holding LP amerického magnáta Haima Sabana. Skupina lidí kolem Sabana získala ProSieben v roce 2003, když byl podnik na prodej v aukci majetku po zkrachovalé společnosti Kirch Group.

Pokud plán fúze zablokuje i kartelový úřad, Axel Springer by se mohl obrátit na ministra hospodářství Michaela Glose, který by mohl rozhodnutí změnit. Proti rozhodnutí mediální komise ale bude nutné se bránit u soudu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK