Americké akcie klesly po znepokojivém výsledku hutí Alcoa

10.01.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 10. ledna (ČTK) - Akcie amerických firem se dopoledne snížily kvůli znepokojivému čtvrtletnímu výsledku hutního koncernu Alcoa. Akcie tak přerušily pětidenní růst, který vynesl Dow Jonesův index nad 11 tisíc bodů poprvé za 4,5 roku.

Index v poledne newyorského času klesl o 0,3 procenta na 10.979 bodů. V pondělí přitom vzrostl o 0,48 procenta na 11.011,90 bodu. Index trhu Nasdaq se dnes v poledne snížil o 0,26 procenta na 2312,6 bodu.

Čistý zisk největšího světového výrobce hliníku Alcoa se ve čtvrtém čtvrtletí snížil na 224 milionů dolarů z 268 milionů před rokem. Důvodem byly restrukturalizační náklady a pokles produkce, za kterým stály hurikány a stávky.

Pokles zisku některé investory překvapil a výsledková sezona tak na burze začala nejistě. Dalším důvodem investorů k opatrnosti byla horší známka pro United Technologies od makléřů. Nejistotu vyvolávají i vyšší ceny ropy poté, co Írán přes varování západních zemí obnovil jaderný výzkum.

"Z technického hlediska a ve velmi krátkodobém výhledu je trh nadhodnocený," uvedl analytik agentury Standard & Poor's. "Se znepokojivými čtvrtletními výsledky a dražší ropou se dá předpokládat, že se trh stáhne trochu zpět," citovala analytika agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK